Sekce potravinářství

Sekce potravinářství spravuje následující oblasti:

  • Je národním kontaktním místem pro pracovní orgány EU v oblasti potravinového práva, potravinových standardů a legislativy týkající se tabákových výrobků.
  • Je kontaktním místem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
  • Navrhuje úpravy právních předpisů ČR v oblasti výroby a hygieny potravin, kvalitativních požadavků na potraviny a následné kontroly v souladu s platnou legislativou.
  • Zodpovídá za resortní politiku kvality potravin a zpracovaných zemědělských výrobků.
  • Koordinuje spolupráci mezi jednotlivými dozorovými orgány v gesci Ministerstva zemědělství v oblasti potravinářství.
  • Analyzuje trendy ve vývoji potravinářského a tabákového průmyslu v ČR a navrhuje směry jeho dalšího rozvoje.

Sekce se dělí na následující odbory a oddělení:


Odbor potravinářský 

  • je gestorem celé řady národních a evropských potravinářských předpisů. Jedná například o nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, které představuje jeden ze základních právních předpisů v oblasti současného potravinového práva EU.
  • Odbor je rovněž zodpovědný za implementaci evropských nařízení jako jsou např. nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin či nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních.
  • Odbor potravinářský také odpovídá za tvorbu národních právních předpisů. Jedná se zejména o zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, včetně celé řady tzv. komoditních (prováděcích) vyhlášek. V gesci odboru potravinářského je dále také zákon  č. 61/1997 Sb., o lihu a související vyhlášky č. 141/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobu, skladování a zpracování lihu. Zákon o lihu spolu s uvedenou vyhláškou upravuje mj. pravidla pro tzv. pěstitelské pálení ovoce a denaturace lihu.
  • Dále je gestorem zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství.
  • Odpovídá také za projekty národních značek kvality "KLASA" a "Regionální potravina".
  • Zodpovídá za legislativu oblasti tabákových výrobků.

Odbor bezpečnosti potravin

  • Je koordinačním místem pro komunikaci s EFSA.
  • Zajišťuje přenos dat mezi ČR a EU v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví vypracovává strategii bezpečnosti potravin a krmiv.
  • Řeší administraci schvalování geneticky modifikovaných potravin a krmiv.
  • Monitoruje výskyt cizorodých látek v potravním řetězci.
  • Vypracovává koncepce bezpečnosti potravin s celostátní působností. Komunikuje s veřejností a k tomuto účelu bylo zřízeno Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP), které poskytuje informace pro laickou, ale i odbornou veřejnost.
  • Odbor bezpečnosti potravin mimo jiné koordinuje a metodicky řídí oblast využívání odpadů a vedlejších produktů zemědělství a potravinářství jako alternativních zdrojů energie.

Související odkazy

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.