Intenzivní požáry a sucho ničí úrodu cukrové třtiny v brazilském státě São Paulo
Klimatické změny jsou čím dál více vnímány jako hlavní riziko pro zemědělskou výrobu v Brazílii.
Požáry v posledních dnech na polích cukrové třtiny ve státě São Paulo pravděpodobně neovlivní cenu cukru a etanolu pro pohonné hmoty na domácím trhu. Podle analytiků pocítí nárůst cen především dovozci brazilského cukru.
Škody způsobené požáry jen ve státě São Paulo byly odhadnuty na 350 milionů reálů (cca 1,4 mld. CZK) podle odhadu brazilské Organizace asociací producentů cukrové třtiny. "Když porovnáme, co se spotřebuje a co se vyrobí, není to nic zásadního, co by ovlivnilo cenu. Domácí spotřeba představuje přibližně jen 25 % produkce," vysvětluje zástupce asociace. Podle odborníků zasáhly požáry asi 0,7 % produkce v oblasti středo-jihu, jejíž součástí je i stát São Paulo, což ve srovnání s odhadovanou celkovou produkcí 605 milionů tun ročně nevytváří problém s dostupností produktu.
Případná opatření vlády pro kompenzaci ztrát na postižených polích cukrové třtiny mohou způsobit minimální a dočasné zvýšení ceny cukru. Podle Andrého Braze, ekonoma Nadace Getulia Vargas (FGV), je to nejpravděpodobnější důvod, který by vedl ke zvýšení ceny cukru. "Může dojít ke krátkodobému zvýšení konečných cen pro spotřebitele, pokud budou přijata opatření ke zmírnění nedostatku produkce v postižených oblastech.
Mnohem horší dopad na produkci a cenu má však extrémní sucho, které postihlo 16 brazilských států a je považováno za nejhorší v posledních 44 letech. Pět největších producentů cukrové třtiny v zemi zasáhlo sucho významně – jedná se o státy São Paulo, Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso do Sul a Paraná.
Zdroj: CNN Brasil
Zpracoval:
Martin Lošťák
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství v Brazílii
tel: +5 511 989 411 211, e-mail: martin.lostak@evolversolutions.com