Odstavec předpisu 129/2012 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu
Příl.22
Příloha 22
Požadavky na množitelské porosty sadby česneku a sadbu česneku
Část I
Přehled druhů
Tabulka 1 I-------------------------------------I--------------------------------------I I Český název I Latinský název I I-------------------------------------I--------------------------------------I I Česnek I Allium sativum L. I I-------------------------------------I--------------------------------------I
Část II
Specifikace kategorií rozmnožovacího materiálu a nejvyšší povolený počet
generací
Tabulka 2 I--------I---------------I--------------------I----------I---------------I------------I I Druh I Šlechtitelský I RM předstupňů I Základní I Certifikovaný I Standardní I I I RM I I RM I RM I osivo I I I---------------I------I------I------I----------I---------------I------------I I I I SE 1 I SE 2 I SE 3 I E I C I S I I--------I---------------I------I------I------I----------I---------------I------------I I Česnek I X I X I X I X I X I X I X I I--------I---------------I------I------I------I----------I---------------I------------I
Část III
Požadavky na vlastnosti množitelských porostů
Oddíl 1
Předplodiny, počet a termíny přehlídek
Tabulka 3.1 I-----------I-----------------I----------------------------------------------I I Kategorie I Počet přehlídek I Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, I I I porostu I na kterých byly v předcházejícím období I I I I pěstovány I I I I-----------------------I----------------------I I I I Počet roků I Předplodina I I-----------I-----------------I-----------------------I----------------------I I Všechny I 1 I 5 I rostliny rodu Allium I I kategorie I I I I I-----------I-----------------I-----------------------I----------------------I
Oddíl 2
Minimální izolační vzdálenosti množitelských porostů
Tabulka 3.2 I-------------------------I------------------------I-------------------------I I Kategorie I Izolace k zamezení I Vzdálenost od každého I I I mechanické příměsi - I jiného porostu rodu I I I vzdálenost od I Allium mimo množitelské I I I sousedních porostů I porosty česneku stejné I I I česneku I kategorie * I I I (m) I (m) I I-------------------------I------------------------I-------------------------I I Šlechtitelský RM, SE, E I 1 I 300 * I I-------------------------I------------------------I-------------------------I I C, S I 1 I 100 * I I-------------------------I------------------------I-------------------------I * Uvedené vzdálenosti nemusí být dodrženy, pokud je u množitelského porostu použito účinné mechanické izolace zabraňující vniknutí hmyzu schopného přenést na rostliny česneku viry.
Oddíl 3
Čistota odrůdy
Tabulka 3.3 I-------------------------I--------------------------------------------------I I Kategorie I Rostliny neodpovídající odrůdě a odchylných typů I I I (%) I I-------------------------I--------------------------------------------------I I Šlechtitelský RM, SE, E I 0 I I-------------------------I--------------------------------------------------I I C, S I 1 I I-------------------------I--------------------------------------------------I
Oddíl 4
Zdravotní stav porostu
1. Škodlivé organismy, které je zakázáno zavlékat a rozšiřovat na území Evropských
společenství
5
, se nesmí vyskytovat.2. Materiál, který při sklizni vykazuje viditelné příznaky napadení, musí být vhodným
způsobem ošetřen nebo zlikvidován.
3. Množitelský porost musí být vizuálně prostý škodlivých organismů uvedených v následující
tabulce a nesmí vykazovat příznaky napadení těmito organismy.
Tabulka 3.4 I-----------------------------------------------------I----------------------I I RNŠO nebo příznaky, které způsobuje I Prahové hodnoty I I-----------------------------------------------------I----------------------I I Stromatinia cepivora Berk. I 0 % I I-----------------------------------------------------I----------------------I I Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev I 0 % I I-----------------------------------------------------I----------------------I I Leek yellow stripe virus I 1 % I I-----------------------------------------------------I----------------------I I Onion yellow dwarf virus I 1 % I I-----------------------------------------------------I----------------------I
Opatření s cílem zamezit výskytu RNŠO přijatá podle nařízení Evropského
parlamentu a Rady (EU) 2016/2031, v platném znění
5)
: Tabulka 3.5 I----------------------I-------------------------------------------------------------------I I RNŠO I Opatření k RNŠO a jejich prahovým hodnotám I I----------------------I-------------------------------------------------------------------I I Stromatinia cepivora I a) i) porost byl vizuálně prohlédnut ve vhodném termínu pro I I Berk. I zjištění škodlivého organismu během vegetačního období a nebyly I I I pozorovány příznaky výskytu organismu Stromatinia cepivora Berk I I I nebo I I I ii) porost byl vizuálně prohlédnut ve vhodném termínu pro I I I zjištění škodlivého organismu během vegetačního období, rostliny I I I vykazující příznaky výskytu organismu Stromatinia cepivora Berk. I I I byly neprodleně vytrhány a při doplňkové konečné prohlídce I I I nevykazuje rostoucí porost žádné příznaky I I I a I I I b) rostliny nebo sadba byly před přemístěním vizuálně prohlédnuty I I I a nebyly pozorovány příznaky výskytu organismu Stromatinia I I I cepivora Berk. I I----------------------I-------------------------------------------------------------------I I Ditylenchus dipsaci I V případě rostlin jiných než rostlin pro produkci komerčního I I (Kuehn) Filipjev I porostu: a) porost byl od začátku posledního ukončeného I I I vegetačního období vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném I I I termínu pro zjištění škodlivého organismu a nebyly pozorovány I I I příznaky výskytu organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev I I I nebo I I I b) i) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního I I I období vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro I I I zjištění škodlivého organismu a příznaky výskytu organismu I I I Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev byly pozorovány nejvýše I I I u 2 % rostlin a I I I ii) rostliny shledané napadenými daným škodlivým organismem byly I I I neprodleně vytrhány a I I I iii) rostliny byly poté shledány prostými daného škodlivého I I I organismu při laboratorních testech na reprezentativním vzorku I I I nebo I I I c) rostliny byly podrobeny vhodnému chemickému nebo fyzikálnímu I I I ošetření proti organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev I I I a po laboratorních testech provedených na reprezentativním vzorku I I I byly shledány prostým tohoto škodlivého organismu. I I I V případě rostlin pro produkci komerčního porostu: I I I a) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního období I I I vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro I I I zjištění škodlivého organismu a nebyly pozorovány příznaky I I I výskytu organismu Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev I I I nebo I I I b) i) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního I I I období prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro zjištění I I I škodlivého organismu; I I I ii) rostliny vykazující příznaky výskytu organismu Ditylenchus I I I dipsaci (Kuehn) Filipjev byly neprodleně vytrhány a I I I iii) rostliny byly shledány prostými daného škodlivého organismu I I I po laboratorních testech na reprezentativním vzorku I I I nebo I I I c) rostliny byly podrobeny vhodnému fyzikálnímu nebo chemickému I I I ošetření a po laboratorních testech provedených na I I I reprezentativním vzorku byly shledány prostými organismu I I I Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev. I I----------------------I-------------------------------------------------------------------I I Leek yellow stripe I a) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního období I I virus I vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro I I I zjištění škodlivého organismu a nebyly pozorovány příznaky I I I výskytu organismu Leek yellow stripe virus nebo I I I b) porost byl vizuálně prohlédnut alespoň jednou ve vhodném I I I termínu pro zjištění škodlivého organismu od začátku posledního I I I ukončeného vegetačního období, přičemž příznaky organismu Leek I I I yellow stripe virus nevykázalo více než 10 % rostlin, dané I I I rostliny byly neprodleně vytrhány a při konečné prohlídce I I I nevykazovalo příznaky více než 1% rostlin. I I----------------------I-------------------------------------------------------------------I I Onion yellow dwarf I a) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního období I I virus I vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu a nebyly I I I pozorovány příznaky výskytu organismu Onion yellow dwarf virus I I I nebo I I I b) i) porost byl od začátku posledního ukončeného vegetačního I I I období vizuálně prohlédnut nejméně jednou ve vhodném termínu pro I I I zjištění škodlivého organismu a příznaky výskytu organismu Onion I I I yellow dwarf virus byly pozorovány nejvýše u 10 % rostlin a I I I ii) vytrhané rostliny shledané napadenými daným škodlivým I I I organismem, byly neprodleně vytrhány a I I I iii) příznaky výskytu daného škodlivého organismu nevykázalo více I I I než 1 % rostlin zkontrolovaných při konečné prohlídce. I I----------------------I-------------------------------------------------------------------I
Část V
Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu
Tabulka 5 I----------------------------------------------------I-----------------------I I Vlastnosti sadby česneku I Kategorie I I I------------I----------I I I SE, E I C, S I I--------------------I-------------------------------I------------I----------I I Nejvyšší povolený I cibulí jiných odrůd I nesmí se I 2 I I výskyt I a zřetelně odchylných typů I vyskytovat I I I (% z počtu cibulí) I-------------------------------I------------I----------I I I cibulí rozvitých a porostlých I 5 I 2 I I I-------------------------------I------------I----------I I I cibulí mechanicky poškozených I 8 I 8 I I I-------------------------------I------------I----------I I I cibulí poškozených houbovými I 6 I 6 I I I chorobami I I I I I-------------------------------I------------I----------I I I celkem závadných cibulí I 10 I 10 I I I (včetně poškození mechanicky I I I I I a houbovými chorobami) I I I I I-------------------------------I------------I----------I I I cibulí podsadbových * I 3 I 3 I I--------------------I-------------------------------I------------I----------I I Nejvyšší povolená I suché natě I 5 I 5 I I délka I-------------------------------I------------I----------I I (cm) I kořenů I 3 I 3 I I--------------------I-------------------------------I------------I----------I * Za podsadbové se považují cibule, které mají příčný průměr menší než 3,5 cm u paličáku a 3 cm u nepaličáku.
Část VI
Návěska
Oddíl 1
Úřední návěska sadby česneku kategorie šlechtitelský rozmnožovací materiál,
rozmnožovací materiál předstupňů, základní rozmnožovací materiál nebo certifikovaný
rozmnožovací materiál s připojeným rostlinolékařským pasem obsahuje následující údaje:
1. označení „Kvalita EU“
2. označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
3. označení dodavatele a jeho registrační číslo
4. číslo partie sadby česneku uváděné do oběhu
5. kategorie a generace
6. měsíc a rok uzavření
7. název druhu
8. název odrůdy
9. čistá hmotnost nebo počet kusů
10. označení země výroby
11. číslo návěsky
12. údaje o případné dodatečné úpravě sadby
Oddíl 2
Návěska dodavatele sadby česneku kategorie standardní osivo s připojeným
rostlinolékařským pasem obsahuje následující údaje:
1. označení „Kvalita EU“
2. označení dodavatele a jeho registrační číslo
3. číslo partie sadby česneku uváděné do oběhu
4. kategorie
5. měsíc a rok uzavření
6. název druhu
7. název odrůdy
8. čistá hmotnost nebo počet kusů
9. označení země výroby
10. číslo návěsky
11. údaje o případné dodatečné úpravě sadby
Část VII
Malé balení
Oddíl 1
Nejvyšší povolená velikost malého balení sadby česneku
Nejvyšší povolená velikost malého balení sadby česneku je 1 kg nebo 35
cibulí česneku.
Oddíl 2
Označování malého balení
Návěska dodavatele nebo potisk obalu na malém balení sadby česneku obsahuje
následující údaje
1. název druhu
2. název odrůdy
3. označení kategorie a generace
4. číslo partie
5. označení dodavatele a jeho registrační číslo
6. čistá hmotnost nebo počet kusů
7. údaje o případné dodatečné úpravě sadby