Odstavec předpisu 293/2006 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 293/2006 Sb., kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění vyhlášky č. 187/2005 Sb.
Čl.I
Čl.I
Příloha č. 2 k vyhlášce č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky
na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění vyhlášky
č. 187/2005 Sb., zní:
"Příloha č. 2 k vyhlášce č. 252/2004 Sb.
Mikrobiologické, biologické, fyzikální, chemické a organoleptické ukazatele
teplé vody podle § 3 odst. 3 zákona a jejich hygienické limity
+---+----------------------------+------------+--------------+---------------------------+------------------+----------------+ |č. | ukazatel | symbol | jednotka | limit | typ limitu | vysvětlivky | | | | | +-------------+-------------+ | | | | | | | teplá voda | teplá voda | | | | | | | | vyrobená z | vyrobená z | | | | pitné vody |jiné vody než| | | | | | | | | z pitné vody| | | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |1 | Legionella pneumophila | | KTJ/100 ml | 100 | 100 | MH | 1,2 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |2 | Legionella pneumophila | | KTJ/100 ml | 0 | 0 | NMH | 1,3 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |3 | počty kolonií při 36 st.C| | KTJ/ml | 200 | 200 | MH | 1 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |4 | Escherichia coli | | KTJ/100 ml | - | 0 | NMH | 1 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |5 | Pseudomonas aeruginosa | | KTJ/100 ml | - | 0 | MH | 1 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |6 | atypická mykobakteria | | KTJ/1000 ml | - | 100 | MH | 1,4 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |7 | barva | | mg/l Pt | 20 | - | MH | 1 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |8 | celkový organický uhlík | TOC | mg/l | 5,0 | 5,0 | MH | 1,5 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |9 | chemická spotřeba kyslíku| CHSK-Mn | mg/l | 3,0 | 5,0 | MH | 1,6 | | | (manganistanem) | | | | | | | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |10 | chlor volný | | mg/l | 1,0 | 1,0 | MH | 1,7 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |11 | fosforečnany | | mg/l | 3,5 | 3,5 | MH | 1,8 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |12 | oxid chloričitý | | mg/l | 0,8 | 0,8 | MH | 1,7 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |13 | pach | | | přijatelný | přijatelný | MH | 1,9 | | | | | | pro | pro | | | | | | | | odběratele | odběratele | | | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |14 | pH | pH | | 6,5 - 9,5 | 6,0 - 9,5 | MH | 1,10 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |15 | teplota | | st.C | 55 | 55 | DH | 1,11 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |16 | trihalomethany | THM | mikrog./l | 100 | 100 | NMH | 1,12 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+ |17 | zákal | | ZF(t,n) | 5 | 5 | MH | 1,13 | +---+----------------------------+------------+--------------+-------------+-------------+------------------+----------------+
Vysvětlivky:
1. Odběr vzorků pro stanovení ukazatelů teplé vody (s výjimkou cíleného
epidemiologického šetření) se provádí po odpuštění vody po dobu 1 minuty.
2. Limit jako mezní hodnota platí pro zdravotnická a ubytovací zařízení,
sprchy u veřejných bazénů a koupališť; pro ostatní objekty platí jako doporučená
hodnota, o kterou je nutné pomocí technických opatření usilovat.
3. Limit jako nejvyšší mezní hodnota platí pro oddělení nemocnic, kde
jsou umístěni imunokompromitovaní pacienti, jako jsou například oddělení transplantační,
nedonošenecká, anestezioresuscitační, dialyzační, onkologie, hematoonkologie, jednotky
intenzivní péče.
4. Limitní hodnota se vztahuje na součet počtů následujících druhů
atypických mykobakterií: Mycobacterium chelonae, M. kansasii, M. avium, M. intracellulare,
M. scrophulaceum, M. xenopi, M. fortuitum. Ukazatel se stanovuje pouze v případě
výroby teplé vody ze zdroje povrchové vody nebo důlní vody a s centrálním ohřevem
a rozvodem.
5. Ukazatel není nutno stanovovat, pokud je stanoven obsah CHSK-Mn
(chemické spotřeby kyslíku).
6. Ukazatel není nutno stanovovat, pokud je stanoven obsah TOC (celkový
organický uhlík).
7. Neplatí pro řízenou nárazovou dezinfekci, při které lze použít i
vyšší dávky dezinfekčního přípravku za podmínky, že pomocí organizačních opatření
bude zajištěno, že takto ošetřená voda nebude použita k lidské spotřebě (pití a koupání).
Obsah volného chloru a oxidu chloričitého se stanovuje pouze v případě použití těchto
látek při úpravě vody.
8. Vyjádřeno jako PO
4
3-. Ukazatel se stanovuje pouze v případě, že
do teplé vody je přidáván chemický přípravek na bázi fosforu.9. V případě pochybností se za přijatelné považují stupně 1 a 2 při
stanovení podle ČSN EN 1622 Jakost vod. Stanovení prahového čísla pachu (TON) a prahového
čísla chuti (TFN).
10. U vod s přirozeně nižším pH se hodnoty pH 6,0 až 6,5 považují za
splňující požadavky této vyhlášky za předpokladu, že voda nepůsobí agresivně vůči
materiálům rozvodného systému, včetně vnitřního vodovodu.
11. Teplota teplé vody po odtočení by neměla klesnout pod 50 st.C (optimálně
nad 55 st.C) z důvodu minimalizace rozvoje legionel v rozvodu vody.
12. Limitní hodnota se vztahuje na součet kvantitativně zjištěných
koncentrací trichlormethanu (chloroformu), tribrommethanu (bromoformu), dibromchlormethanu
a bromdichlormethanu. Je-li to možné, aniž by byla snížena účinnost dezinfekce, usiluje
se o dosažení co nejnižší hodnoty. Ukazatel se stanovuje pouze v případě dezinfekce
vody pomocí chlorového přípravku.
13. Jednotka se uvádí podle použité metody stanovení: ZF(t) nebo ZF(n),
kde (t) znamená turbidimetrickou a (n) nefelometrickou metodu.".