Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Informace o legislativním procesu návrhu vyhlášky, který je připravován k publikaci ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv.
Rok vydání: | 2024 |
---|---|
Tématické oblasti: |
Legislativa (národní/EU)
|
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
Návrh vyhlášky je v současné době připravován k publikaci ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv.
Návrh vyhlášky byl projednán orgány Evropské komise v rámci notifikace technických předpisů podle směrnice EU č. 2015/1535.
Návrh vyhlášky byl dne 30. 4. 2025 předložen k projednání pracovní komisi Legislativní rady vlády.
Meziresortní připomínkové řízení proběhlo od 29. 11. 2024 do 20. 12. 2024.
Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Nezbytnost navrhované právní úpravy dále vychází ze zkušeností získaných při praktické aplikaci vyhlášky č. 69/2016 Sb., která zatím nebyla nikdy novelizována. Navrhované změny vyhlášky č. 69/2016 Sb. se týkají zejména označování, požadavků na jakost a technologických požadavků na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich. Nabytí účinnosti vyhlášky je navrhováno dnem 1. července 2025. Maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich bude možné vyrábět, označovat a uvádět na trh podle dosavadní právní úpravy do 1. července 2026.
Znění návrhu vyhlášky s odůvodněním je k dispozici na webových stránkách Úřadu vlády – Portálu ODok - veřejně přístupná Knihovna připravované legislativy.