Praktický souhrn: |
Hlavní cíl: Automatizace klíčových procesů výrobních postupů splňující kritéria tradiční řemeslné výroby žitného chleba a biochleba.
Smyslem a přidanou hodnotou projektu je spolupráce zástupců potravinářské praxe (Firma KOLACEK Group s.r.o.) specializující se na tradiční řemeslnou výrobu pekařských produktů a výzkumné vývojové firmy VIPP Construct s.r.o. specializující se na výzkum, vývoj a aplikaci inovativních technologií. Oba vybrané subjekty mají zájem spolupracovat na společném projektu s definovaným cílem. Žadatelem a příjemcem projektu je majitel a jednatel firmy KOLACEK Group s.r.o., spoluřešitelem je majitel a jednatel firmy VIPP Construct s.r.o. Organizátorem a formálním koordinátorem projektu je certifikovaný broker MZe ČR, Ing. Ivan Landa.
Hlavním cílem projektu je zavedení a propojení nových modernizovaných zařízeních splňujících přísné parametry pro tradiční řemeslnou výrobu pekařských produktů a bioproduktů. Úspěšnou realizací tohoto cíle bude významně snížen podíl neproduktivní rutinní ruční práce a zároveň zajištěna nová příležitost rodinné pekárny v oblasti vyššího vyššího odbytu těchto produktů a tím i příjmu firmy. Implementací nové inovativní technologie týkající se modernizace výrobních postupů bude mít firma novou příležitost na trhu v oblasti zlepšení jakosti a bezpečnosti potravin a zdravého životního stylu. Na základě hlavního cíle projektu lze definovat následující dílčí inovační cíle projektu:
Inovační cíl 1 celého projektu je "vyvinout a zařadit do procesu výroby automatický vysoce přesný aplikátor separační emulze", který se předřadí před děličku (dělička je stroj, který přesnou dávkou těsta plní jednotlivé formy na těsto) a aplikoval by tak emulzi velmi přesně, v minimální nutné dávce a těsně (několik vteřin) před vlastním naplněním formy těstem. Implementací tohoto cíle budou odstraněny všechny současné nevýhody procesu: - Časová náročnost ovlivňující produktivitu práce celého procesu. - Nepřesnost (nerovnoměrnost) aplikace emulze (postřik ruční tlakovou pistolí). To způsobuje vyšší spotřebu emulze a zvyšuje náklady na výrobu stejně jako snižuje konkurenceschopnost výrobku. - Zdlouhavost tohoto procesu s jeho nepřesností má dopad na energetickou náročnost stejně jako na ekologii výroby. - Časová prodleva mezi vlastní aplikací emulze do formy a vyplněním formy těstem, která je několik hodin, způsobuje stékání emulze na dno forem což má stejné nežádoucí efekty: vyšší spotřeba emulze, nerovnoměrnost nánosu, vyšší náklady na výrobu, vyšší ekologická zátěž.
Inovační cíl 2 celého projektu je vyvinout a zařadit do procesu výroby průběžnou kontrolní váhu s automatickým vyřazovacím ramenem, který by separoval (odděloval) od dalšího zpracování formy se špatnou dávkou těsta. Implementací tohoto cíle bude odstraněna stávající nevýhoda procesu: - Náročnost časová, kdy pracovník kontroluje váhu jednotlivých forem ručně, přesouváním každé formy na váhu s rychlou odezvou a i když vyřazuje jen 5 - 10 % forem k opětovnému naplnění musí u váhy strávit 100% času celého procesu. Tato časová prodleva snižuje produktivitu práce celého procesu výroby.
Inovační cíl 3 celého projektu je vyvinout a zařadit do procesu výroby poloautomat, který by navlhčil a mechanicky zpracoval těsto v jednotlivých formách dle požadovaných parametrů. Implementací tohoto cíle budou odstraněny všechny následující nevýhody procesu: - Časová náročnost způsobující nízkou produktivitu práce. - Fyzická náročnost procesu na obsluhu způsobující krom jiného rozdíly ve zpracování jednotlivých dávek těsta.
Navazující cíle projektu dále jsou: Zajištění certifikace inovované technologie výrobních postupů tradiční řemeslné výroby žitného chleba a vyškolení nových pracovníků do modernizovaného provozu firmy.
|