Inovace v technologii tradiční řemeslné výroby žitného chleba a biochleba

Příjemce dotace

Název: KOLACEK Group s.r.o. (IČO: 04047702)
Adresa: Janov nad Nisou 347, 468 11 Janov nad Nisou

Projekt

Registrační číslo: 23/001/5377b/400/003180
Operace: 53.77 Podpora operačních skupin a projektů EIP
Název: Inovace v technologii tradiční řemeslné výroby žitného chleba a biochleba
Název (En): Innovation in the technology of traditional craft production of rye bread and organic bread.
Praktický souhrn: Hlavní cíl:
Automatizace klíčových procesů výrobních postupů splňující kritéria tradiční řemeslné výroby žitného chleba a biochleba.

Smyslem a přidanou hodnotou projektu je spolupráce zástupců potravinářské praxe (Firma KOLACEK Group s.r.o.) specializující se na tradiční řemeslnou výrobu pekařských produktů a výzkumné vývojové firmy VIPP Construct s.r.o. specializující se na výzkum, vývoj a aplikaci inovativních technologií. Oba vybrané subjekty mají zájem spolupracovat na společném projektu s definovaným cílem. Žadatelem a příjemcem projektu je majitel a jednatel firmy KOLACEK Group s.r.o., spoluřešitelem je majitel a jednatel firmy VIPP Construct s.r.o. Organizátorem a formálním koordinátorem projektu je certifikovaný broker MZe ČR, Ing. Ivan Landa.

Hlavním cílem projektu je zavedení a propojení nových modernizovaných zařízeních splňujících přísné parametry pro tradiční řemeslnou výrobu pekařských produktů a bioproduktů. Úspěšnou realizací tohoto cíle bude významně snížen podíl neproduktivní rutinní ruční práce a zároveň zajištěna nová příležitost rodinné pekárny v oblasti vyššího vyššího odbytu těchto produktů a tím i příjmu firmy. Implementací nové inovativní technologie týkající se modernizace výrobních postupů bude mít firma novou příležitost na trhu v oblasti zlepšení jakosti a bezpečnosti potravin a zdravého životního stylu. Na základě hlavního cíle projektu lze definovat následující dílčí inovační cíle projektu:

Inovační cíl 1 celého projektu je "vyvinout a zařadit do procesu výroby automatický vysoce přesný aplikátor separační emulze", který se předřadí před děličku (dělička je stroj, který přesnou dávkou těsta plní jednotlivé formy na těsto) a aplikoval by tak emulzi velmi přesně, v minimální nutné dávce a těsně (několik vteřin) před vlastním naplněním formy těstem. Implementací tohoto cíle budou odstraněny všechny současné nevýhody procesu:
- Časová náročnost ovlivňující produktivitu práce celého procesu.
- Nepřesnost (nerovnoměrnost) aplikace emulze (postřik ruční tlakovou pistolí). To způsobuje vyšší spotřebu emulze a zvyšuje náklady na výrobu stejně jako snižuje konkurenceschopnost výrobku.
- Zdlouhavost tohoto procesu s jeho nepřesností má dopad na energetickou náročnost stejně jako na ekologii výroby.
- Časová prodleva mezi vlastní aplikací emulze do formy a vyplněním formy těstem, která je několik hodin, způsobuje stékání emulze na dno forem což má stejné nežádoucí efekty: vyšší spotřeba emulze, nerovnoměrnost nánosu, vyšší náklady na výrobu, vyšší ekologická zátěž.

Inovační cíl 2 celého projektu je vyvinout a zařadit do procesu výroby průběžnou kontrolní váhu s automatickým vyřazovacím ramenem, který by separoval (odděloval) od dalšího zpracování formy se špatnou dávkou těsta. Implementací tohoto cíle bude odstraněna stávající nevýhoda procesu:
- Náročnost časová, kdy pracovník kontroluje váhu jednotlivých forem ručně, přesouváním každé formy na váhu s rychlou odezvou a i když vyřazuje jen 5 - 10 % forem k opětovnému naplnění musí u váhy strávit 100% času celého procesu. Tato časová prodleva snižuje produktivitu práce celého procesu výroby.

Inovační cíl 3 celého projektu je vyvinout a zařadit do procesu výroby poloautomat, který by navlhčil a mechanicky zpracoval těsto v jednotlivých formách dle požadovaných parametrů. Implementací tohoto cíle budou odstraněny všechny následující nevýhody procesu:
- Časová náročnost způsobující nízkou produktivitu práce.
- Fyzická náročnost procesu na obsluhu způsobující krom jiného rozdíly ve zpracování jednotlivých dávek těsta.

Navazující cíle projektu dále jsou:
Zajištění certifikace inovované technologie výrobních postupů tradiční řemeslné výroby žitného chleba a vyškolení nových pracovníků do modernizovaného provozu firmy.

Doba realizace: 11.9.2023 - 1.8.2024
Celkové výdaje na projekt (Kč): 1 997 400 Kč
Požadovaná dotace z PRV (Kč): 1 446 150 Kč

Koordinátoři

  • KOLACEK Group s.r.o. (kolackovapekarna@gmail.com)

Partneři

  • Ivan Landa (landa.iv@seznam.cz)
  • KOLACEK Group s.r.o. (kolacek@kolackovapekarna.cz)
  • VIPP Construct s.r.o. (grus@vipp.cz)